Přeskočit na hlavní obsah

Ženská bylinná napářka - starodávná péče pro moderní ženu

 

Ženská bylinná parní sedací lázeň -  starodávná péče pro moderní ženu.







Tento článek jsem chystala dlouho a nakonec vznikl poměrně rychle. Sepsala jsem jej pro všechny ženy, které se chtějí blíže seznámit s péčí o sebe pomocí bylinného napařování a objevily tak staronový a krásný způsob péče o sebe sama.

Kde se vzala?

V poslední době "nové" a hojně vyhledávané téma, po kterém ženy pátrají převážně v souvislosti s přípravou na porod. Bylinná napářka ale není objevem moderních žen. Je dědictvím starších generací i starých kulutur z celého světa. V zemích, kde nebyla rozvinuta lékařská péče na takové úrovni, se napářka stala formou očisty a pravidelné péče o vlastní zdraví. V azijských zemích je v dnešní době bylinné napařování součástí běžné péče o rodičku v šestinedělí.


Pečuj o sebe bylinnou párou!

Napařování se nejčastěji používá jako podpora porodního procesu a dočištění v šestinedělí. Její použití je ale mnohem širší.

Tady v moderní společnosti jsou ženy zvyklé vcelku pravidelně pečovat o své vlasy, nehty, řasy, obočí, pleť, i kůži pomocí krémů, zdobení tetováním, či masáží. Kdy si ale ženy skutečně dělají čas na zdraví svých ženských orgánů? Víme všechny, že maximálně jednou za rok na prohlídce, na kterou nejedna z nás nechodí natěšena.. Nemám vůbec nic proti moderní medicíně, díky ní zde máme dostupnou úžasnou péči, která pomáhá lečit tělo, a předcházet jeho nemocem.
Kdo se nás ale opravdu ptá na to jak se "tam dole" cítíme? Kdo hledá souvislosti mezi tím jak žijeme a tím, co nás trápí, jak se říká "na těle i na duši"?


Ženské tělo k nám hovoří

Ženské lůno je centrem našich emocí, je v něm uložen prožitek z porodu, zážitky z gynekologických operací a v mnohých případech i bolavá traumata. O těchto věcech se příliš nemluví, ale já mám za to, že naše tělo o nich mluví! Mluví svým vlastním jazykem.

Pokud se svému ženství dlouhodobě nevěnujeme a přehlížíme jej, stává se, že právě oblast našich ženských orgánů není dostatečně prokrvená, nedýchá, je bolavá, vysušená, nebo naopak přiliš horká a zažívá záněty, je pro nás uzavřená, krvácí nepravidelně, příliš, nebo zase příliš málo, bolí když bolet nemá...
Chápu tento proces tak, že s námi naše tělo komunikuje právě těmito projevy.


Začít můžeme kdykoli

Na začátku bývá rozhodnutí. Pak stačí začít, a stačí i po krůčcích. Po kapkách znovu naplnit svůj pohár. Udělat si z této krásné péče svůj vlatní osobní rituál.


Jak proces bylinného napařování vypadá?

Ve dvou litrech vody, se svaří směs bylin. Nad bylinnou párou se pak žena posadí na speciální stoličku, nebo si klekne a opře se u postele, nebo pohovky, podle toho kde je jí dobře. Vhodně se zabalí dle svých potřeb a tak, aby pára neunikala a nechá na sebe působit blahodárné teplo vodní páry, bylinných vůní a esenciálních olejů. Po této proceduře vždy následuje odpočinek a relaxace.

Zažít na vlastní kůži

Luxus tohoto krásného rituálu si můžete dopřát u mne v masérně. Nejdříve se společně domluvíme, zjistím Vaše potřeby a zdravotní sta. Na tomto základě naplánujeme vhodnou délku napařování a bylinnou směs. Aby jste si mohla tuto proceduru v klidu užít a hluboce se zrelaxovat, dohlédnu vždy na to, aby byl celý proces bezpečný a příjemný.

Budeme mít čas si povídat, připravím něco k pití a osvěžení. Po napařování pro hlubší relaxaci doplňuji čas odpočinku masáží.

Je potřeba říct, že bylinná napářka není pro každou ženu. Pokud Vás téma bylinné napářky zaujalo a chcete si ji začít dopřávat, kontaktujte mne na email.


Přejete si doprovodit se bylinnou parní lázní nejen při běžné péči o sebe? Napářka může být krásnou součástí předporodního rituálu, nebo i rituálu oslavy po porodu.

Těším se na setkání!

Hanka Lipárová

autor článku

Komentáře