Přeskočit na hlavní obsah

Pravka - Romb Makoš - očistná celotělová masáž

Pravka 

Masáž podle ruských a slovanských tradic.



Pravka (významem "náprava" těla) je v ruské lidové tradici nazývána Romb Makoš, podle Bohyně Makoš, bohyně pečující o matky. Romb je symbol kosočtverce, kterým je vyznačeno bříško na obrázku. Symbolizuje přeneseně oblasti orgánů v místě bříška, kterým se Pravka věnuje. 
Břicho je centrem naší životní energie a jsou v něm uloženy všechny důležité orgány pro očistu, trávení, rozvod živin a u žen i pro nošení nového života.  Není náhodou že slovo břicho se v ruštině řekne "život".

Tuto techniku, studovala a z oblasti ruské Sibiře přivezla lektorka a masérka Alisa Hlafarová, u které jsem se ji naučila a která jí také dala současnou podobu. 

Jaký je Smysl Pravky?

Nejdůležitějším smyslem masáže Pravka je její schopnost rozproudit v těle tři nejdůležitější tekutiny. Krev, lymfu a žluč. Díky tomuto účinku je celý její řád postaven na spuštění očistných procesů v těle. Pravka působí v oblastech ženského zdraví jako jsou:

  • pokles či prolaps pánevního dna, vedoucí až k inkontinenci
  • diastáza - pro prevenci i cestu k nápravě
  • pracuje s pozicí orgánů po porodu
  • ovlivňuje peristaltiku
  • zkvalitňuje pokožku
  • vrací pupík na své místo
  • ovlivňuje menstruační cyklus
  • navrací vitalitu
  • ovlivňuje lymfotok, prokrvuje, zahřívá
Tradice provedení Pravky má svou hlubokou logiku. Její postup pracuje s uvolněním vazů a fascií  kolem svalů v těle i k uvolnění orgánů bříška. Navrací je na jejich místo, dovoluje jim dýchat a zaujmout správné postavení. 
V čase těhoteství a porodu prošlo tělo ženy velkými změnami. V období šestinedělí i celého mateřství je Pravka skvělým nástrojem pro celkovou rekonvalescenci těla a je nápomocnou technikou jak změny těla podpořit ke zdraví a vitalitě.
Její hluboké působení je odvislé od pravidelnosti provádění, se kterým se zvyšuje její účinek.
V ruské tradici pracovaly zkušené ženy s Pravkou také s muži i dětmi.


Kdy začít s Pravkou?

Na Pravku se může žena začít postupně připravovat již v šestinedělí velmi jemnou pečující masáží bříška spojenou s prohřátím bylinnými koulemi. 

S celkovou Pravkou po porodu můžeme začít nejlépe na konci šestinedělí po lékařské prohlídce na gynekologii.

Pokud žena není těhotná a nemá závažná zdravotní omezení je možné si Pravku po domluvě dopřát pro posílení své psychické kondice a tělesného zdraví v téměř jakémkoli věku.

Jak dlouho Pravka trvá?

Celková masáž může trvat až 2 hodiny. Dle domluvy k aktuálnímu stavu je možné její průběh rozfázovat a tělo tak na celkovou péči připravit.

Co se děje po masáži?

Po Pravce je potřebný odpočinek a to nejen v den masáže, ale nejlépe si i následující den naplánovat odpočinkový a vyhnout se fyzické zátěži a stresu. Výjmečné je narozdíl od klasické masáže doporučení dopřát si po masáži Pravka sprchu a podpořit tak detoxikační účinek této techniky.

Je Pravka i pro mne?

Chcete-li si tuto masáž dopřát a naplánovat, napište mi email, ráda se Vám budu věnovat.

Komentáře